fbpx

Влизането ни в еврозоната през 2023 г. е „напълно обозримо“, смята Кристалина Георгиева

Присъединяването на България през 2023 г. в еврозоната е „напълно обозримо“, ако през април влезем в механизма ERMII.

Това каза пред БНР управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Преди дни в Давос тя е разговаряла с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и по тази тема.

„В моята зала на заседания на еврозоната скоро ще се говори и на български“, казала Лагард.

Има две банки със бележки, но те работят да бъдат решени.

 „За България влизането в еврозоната сега е по-добре, отколкото в миналото, именно защото светът е по-турболентен“, смята Кристалина Георгиева.

Управляващият директор на МВФ посочи, че разумно прогресивно облагане не пречи на растежа, а даже помага, защото намалява неравенството в обществото.

„Страните, които са избрали плосък данък имат причини да го изберат и трябва много внимателно да преценят дали тези причини все още диктуват това да бъде правилният избор“, каза още тя.

„В България неравенството е относително по-високо, отколкото много други страни в ЕС, затова България трябва да мисли как да го решава този проблем. Не искам да правя никакви изявление в едната или другата посока, защото тази оценка трябва да бъде направена много внимателно, като се поставят на баланс ползите и рисковете, посочи още тя.

Според нея най-важно за страната ни е да инвестира в хората. В образование на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато много от това, което те ще бъдат един ден, се формира. Да стимулира бизнеса да инвестира в хората.

„Преди година прочетох доклад, че всички наши прогнози за климатичните изменения се потвърждават и се надхвърлят от това, което реално става. Свърших да го чета, легнах си, а не мога да заспя – през цялото време си мислех за моята внучка, тогава тя бе на 8 години, че когато стане на 20 години, 100 милиона души ще бъдат в бедност заради шоковете от майката природа. А като стане на 40, ще има най-малко 130 милиона климатични бежанци, повечето от Близкия изток и Африка, повечето от тях, бягащи към Европа. Ако е с късмета да стане на 90 години, ако нищо не направим, планетата ще бъде 3-4 градуса по-топла, това означава почти невъзможно да се живее, ако ние не действаме днес“, продължи тя.

Кристалина Георгиева посочи препоръката на МВФ, че постепенно трябва да се въвежда данък върху въглеводородните емисии.

Днес средно в света цената е 2 долара на тон. В рамките на едно десетилетие ще се върви към цена от 75 долара за тон.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"