fbpx

Гърция иска общ ред за туристите, в Хърватия ще пускат след тест за COVID-19

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис смята, че Европейският съюз трябва да изготви здравни протоколи по такъв начин, че да позволи да туристите да пътуват отново. Това заявява той в интервю за CNN, цитирано от „Фокус“.

Туризмът заема около 18% от икономиката на Гърция, а страната очаква 10% рецесия тази година.

Мицотакис смята, че в „най-добрия сценарии“ Гърция ще бъде отворена за чужденци на 1 юли, въпреки че точната дата зависи и от авиокомпаниите.

Според него най-добре е да има споразумение за общи правила на европейско ниво.

Това вероятно ще включва мерки като тестването на хората за COVID-19 преди всеки полет, както и мониторинг върху посетителите в страната и здравното им състояние.

„Туризмът това лято може и да е малко различен от това, на което сме свикнали, с повече социално дистанциране, без отворени барове, но все пак можете да си изкарате фантастично в Гърция, стига глобалната епидемия да започне да отшумява“, каза още той.

Всички лица, които искат да влязат в Хърватия, ще трябва първо да бъдат изследвани за коронавируса, заяви пък директорът на Клиниката по инфекциозни болести „Д-р Фран Михалевич“ Алемка Маркотич. Тестът не трябва да е по-стар от 24 часа.

Всеки, който иска да влезе в Хърватия, ще трябва да направи тест в своята страна, който не трябва да е по-стар от 24 часа. Това е застраховка, макар тестът да не дава стопроцентова сигурност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"