fbpx

Германската икономика с рязък спад от 9,7%

германия, немски флаг

Германската икономика се сви с 9,7% през второто тримесечие, тъй като потребителските разходи, инвестициите на дружествата и износът спаднаха рязко на фона на пандемията от коронавирус.

Товя съобщи статистическото бюро във вторник.

Икономическият спад е много по-лош, отколкото по време на финансовата криза преди повече от десетилетие, и е най-рязката рецесия след 1970 г., когато Германия започна да регистрира тримесечен БВП, посочва Ройтерс.

Независимо от това, числото се оказа по-добро от оценкат от юли за срив от 10,1%.

Според сезонно изгладени данни, потребителските разходи намаляват с 10,9%, капиталовите инвестиции – с 19,6%, а износът – с 20,3%.

Строителната активност, която обикновено стимулира германската икономика, падна с 4,2% през тримесечието.

„Второто тримесечие беше пълно бедствие“, каза Томас Гитцел от VP Bank. „Независимо дали ставаше дума за инвестиции, частно потребление, износ или дори внос: всичко беше в свободно падане.“

Единственото ярко място в статистиката е правителственото потребление, което нарасна с 1,5% през тримесечието благодарение на програми за подпомагане на компаниите и гражданите, засегнати от коронавируса.

Заетостта е спаднала с 1.3% през годината до 44.7 милиона, което показва, че усилията на правителството да подкрепи пазара на труда чрез по-кратка програма на работния ден са успешни.

Централната банка на Германия очаква разходите на домакинствата да доведат до рязко възстановяване през третото тримесечие, въпреки че икономиката може да не достигне нивата преди кризата до 2022 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"