fbpx

Световната банка прогнозира слаб растеж на глобалната икономика

Темпът на растеж в световен мащаб леко ще се увеличи от 2,4% през 2019 г. до 2,5% през 2020 г., през 2021 г. – до 2,6%, през 2022 г. – до 2,7%.

Това се посочва в януарския доклад на Световната банка „Перспективи за развитието на световната икономика“.

Тази година документът е озаглавен „Ниски темпове на икономически растеж, политически проблеми“.

„През 2020 г. глобалният икономически растеж ще се ускори леко и ще достигне 2,5% на фона на постепенно възстановяване на инвестициите и търговията след значителен спад през предходната година. Но рисковете от спад на тези показатели остават“, отбелязват авторите на доклада.

Лек растеж ще настъпи и на фона на увеличаване на нивата на дълга и забавяне на растежа на производителността. В същото време банката влоши прогнозата си за растеж на световния БВП през 2020 и 2021 г. с 0,2 процентни пункта в сравнение с прогнозата си от юни (2,7% през 2020 г., 2,8% през 2021 г.) ,

Очаква се растежът в групата на развитите икономики да се забави от 1,6% през 2019 г. до 1,4% през 2020 г.

Темпът на растеж на американската икономика през тази година ще се забави от 2,3% през 2019 г. до 1,8%, което ще бъде „отражение на негативните последици от по-ранното вдигане на митата и повишаване на несигурността.

Прогнозата за икономически растеж в еврозоната беше коригирана надолу – от 1,1% през 2019 г. до 1% заради ниска активност в индустрията.

В същото време темпът на икономически растеж в развиващите се страни ще се увеличи от 3,5% през 2019 г. до 4,1% през 2020 г.

Причина ще е очакваното подобрение в малък брой големи страни, някои от които преживяват значителна рецесия в близкото минало. В около една трета от развиващите се страни се очаква растежът да се забави през тази година поради по-ниските от очакваните, показатели за износ и инвестиции.

Според Световната банка редица рискове  могат да забавят световната икономика. Тук са включени ново влошаване на търговското напрежение и несигурността на търговската политика, по-рязка от очакваната рецесия в големите икономики и финансови сътресения в развиващите се страни.

Според директора на отдела за проучване на перспективите за икономическо развитие на Световната банка Айхан Косе ниските лихви в света са слаба защита срещу финансовите кризи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"