fbpx

Консултативният съвет по национална сигурност с 5 препоръки

„В съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб“. Това заяви президентът Румен Радев след Консултативния съвет по национална сигурност, свикан заради напрежението в Близкия изток, предаде БНР.

В срещата участваха председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите на вътрешните работи и на финансите, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, както и представители на парламентарните партии.  

Участниците в КСНС са се обединили около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб и са приели 5 препоръки.

Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда за сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства.

Второ – службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

Трето – МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани в зоните на напрежение.

Четвърто – МО да предприеме мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница. Пето – при промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

„Заплаха има за всички страни в света, когато има глобален конфликт като този в Близкия изток“, каза премиерът Бойко Борисов след приключването на КСНС. Той допълни, че позициите и докладите са били приети с единодушие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"