fbpx

Губим все повече реколта заради климатичните промени

Загубите на реколта, предизвикани от горещи вълни и суша, са се утроили през последните петдесет години в Европа, сочи проучване, което подчертава уязвимостта на хранителните системи към изменението на климата.

Изследвания, публикувани наскоро в списанието „Environmental Research Letters“, разглеждат селскостопанската продукция в 28 европейски страни от настоящия Европейски съюз и Обединеното кралство – от 1961 до 2018 г.

Те сравняват информацията с данни за екстремни метеорологични явления – засушавания, горещи вълни, наводнения и застудявания – и намират доказателства, че „климатичните промени вече водят до увеличаване на загубите на реколта“.

Докато и четирите природни явления станаха значително по-чести през последните 50 години, „тежестта на въздействието на топлинните вълни и сушата върху растениевъдството се увеличи приблизително три пъти“ – от загуби от 2,2% между 1964 и 1990 г. до 7,3% между 1991 до 2015 г. Проучването установява, че по-специално засушаванията стават все по-чести, интензивни и непропорционално по-тежки.

„Като цяло, добивите от европейски култури все още се увеличават през периода – с почти 150% между 1964-1990 и 1991-2015“, казва Тереза Брас от Училището за наука и технологии Nova в Лисабон.

Но загубите, свързани с екстремното време, са различни в зависимост от реколтата.

Зърнените култури, основен продукт, който заема близо 65% от обработваната площ на ЕС и се използва главно за храна на животни, са най-силно засегнатите култури“, изтъква Брас.

„Те показват значително по-висока чувствителност, що се отнася до суши и топлинни вълни, в сравнение с други култури, зкоято се засилва с повече от 3% за всяка суха година“, се посочва в доклада.

Изследователите твърдят, че това може да се обясни с по-стабилното напояване на други култури като зеленчуци, лозя и плодове, докато зърнените храни често се отглеждат без допълнително напояване.

Реколтата от мед също е спаднала с рекордните 40% тази година, поради екстремните метеорологични условия, според асоциацията на земеделските производители в ЕС COPA-COGECA, която тревожно алармира и предупреди, че секторът спешно се нуждае от помощ от Европейската комисия.

След споразумението за климата в Париж от 2015 г. светът преживя петте си най-горещи записани години.

Комисията на ООН за прехрана и земеделие предупреди, че производството на храни е „изключително чувствително“ към изменението на климата. Скорошно проучване, публикувано в списанието Nature Geoscience, установява, че последните летни суши в Европа са най-тежките в региона, наблюдавани от 2110 години и отбелязва внезапно засилване от 2015 г. насам.

През 2019 г. доклад в Nature Climate Change предупреждава, че промените в дебита на океанските течения рязко повишават риска от топлинни вълни в региони, източници наблизо  една четвърт от световното производство на храни – Северна Америка, Западна Европа, Западна Русия и Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"