fbpx

Следващите две години ще са доста трудни за икономиката ни, смята проф. Даниела Бобева

Заради кризата с пандемията следващите две години ще са достатъчно трудни за българската икономика и без влизане във Валутния механизъм.

Това заяви пред БТА проф. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания на БАН.

Освен краткосрочните последици от пандемията, ще има много сериозни дългосрочни последици, които ще съвпаднат със значителните структурни проблеми, свързани с т.нар. Зелено споразумение, което е сред основните приоритети на ЕК.

„У нас се създават погрешни обществени нагласи към влизането ни в Еврозоната. Тя е шанс и възможност – в нея някои страни печелят, а други губят“, смята бившият вицепремиер.

Положителните моменти от присъединяването на страната ни към Еврозоната, както и рисковете бе темата на доклад, който Бобева изнесе по време на международната научна конференция в Икономическия университет във Варна и посветена на 100-годишнината от създаването на висшето училище.

Проф. Бобева се надява, че няма да има промени, защото икономиката ни е положила успешно теста за присъединяване към еврозоната.

Валутният механизъм не е „чакалня“ и това е фундаментална грешка, включително на представители на правителството.

Докато левът е в механизма трябва да се провеждат политики, които да поддържат валутния курс стабилен, да се предпазва той от вътрешен и външен натиск, допълва Даниела Бобева.

Тя предупреждава, че валутният курс и цялата икономика ще бъдат обект на непрекъснат мониторинг от Европейската централна банка, а решенията за курса вече няма да се взимат само от нас.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"