fbpx

Рестартът на икономиката да е по приоритети, смята Кристалина Георгиева

Трябва да се направи списък с приоритетни производства и така да започне възстановяване на икономиката, защото тази криза е много по-различна от предишната. Това посъветва ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева.

Мерките за стимулиране на потребителското търсене, които в миналото бяха предприети за възстановяване на икономиката, няма да преодолеят настоящата криза, причинена от пандемията на коронавирус.

Това съобщи Георгиева пред японската обществена телевизия.

Настоящата криза се е появила в областта на общественото здравеопазване, така че предприетите в миналото мерки за стимулиране на търсенето няма да позволят възстановяване на икономиката.

Ръководителят на МВФ отбеляза също, че страните трябва внимателно да подходят към въпроса за възобновяване на икономическата активност, за да се предотврати вероятността от по-нататъшно заразяване на населението.

Необходимо е да се състави списък с приоритети, където рискът от инфекция остава нисък, като се започне от предприятията с развита система за автоматизация на производството, смята Кристалина Георгиева.

Преди седмица тя прогнозира, че през 2020 г. може да настъпи най-лошият икономически спад след Голямата депресия.

До момента са диагностицирано над 2,1 милиона души с вируса в света, а 141 000 са починалите от инфекцията.

Много държави предприеха драконовски мерки за изолация на населението, за да предотвратяват разпространението на заразата. Цели сектори от икономиката са спрели работа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"