fbpx

Нови 190 000 кв. метра индустриални площи в София

2019 година приключи с висок обем нови площи поради пускането в експлоатация на няколко по-мащабни проекта в София.

Новите завършените проекти достигнаха 190 000 кв. м. Това надхвърля значително средните стойности за последните години, коментират от Cushman & Wakefield Forton

Най-голямата наемна сделка за периода бе подписана между дистрибуторската и логистична компания Orbico Bulgaria и Cordeel Bulgaria.

Строителната компания изгражда логистичен комплекс по изискванията на Orbico с обща площ 32 000 кв. м в североизточната част на София.

“Към края на 2019 площите в строеж в София са 189 000 кв. м, в които значителен дял имат проектите за отдаване под наем. Делът на незаетите площи се задържа нисък, до около 1-2%. Това, в комбинация с добрите показатели на търговските, логистичните и куриерски компании, води до увеличаване на интереса към изграждане на площи за логистика и дистрибуция“, казва Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Центровете за съхранение и обработка на данни също се разрастват бързо, с новите съоръжения за складиране на REISSWOLF Bulgaria в Икономическа зона София – Божурище, Iron Montain в East Ring Logistic Park в началото на тази година.

„В страната строителната активност е висока, концентрирана основно в установените индустриални зони около регионалните градски центрове. Производството на части и компоненти, както  и леката промишленост са основният двигател на пазара, като тенденцията е в посока развиването на дейности с по-висока добавена стойност“, допълва Жоро Ангелов.

Модерни логистични площи под наем се предлагат при наемни нива около 3.8 евро/кв. м за проекти в процес на изграждане за площи над 10 000 кв. м и  4.2-4.4 евро/кв. м за среден размер помещения. Очакванията са цените да останат на тези равнища през следващите месеци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"