fbpx

Обмислят стимули за инвеститори в индустриалните зони

Скоро в Министерския съвет ще влезе проектозаконът за индустриалните зони. В началото на февруари проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на 14-та среща на бизнеса с правителството.

Законът съдържа фин баланс от стимули за всеки инвеститор в индустриална зона, обясни вицепремиерът.

Желанието на кабинета е, когато се появи инвеститор, да може законодателно да бъде стимулиран и бизнесът му да заработи за една година, а не да чака по три и повече, както е сега, допълни той.

В следващото десетилетие зелената сделка ще промени из основа начина, по който се прави бизнес, начина, по който се произвежда енергия, и начина на живот на хората, прогнозира Дончев.

По думите му, всички искаме да бъдем зелени, въздухът да бъде чист, водата да бъде чиста, но и никой не иска да бъдем зелени и бедни.

Безспорно трябва да се редуцират въглеродните емисии, това обаче да се случи със скорост, която може да се понесе. Не само въглищата, но и природният газ генерира емисии. Единственото без емисионно гориво е водородът, изтъкна Дончев.

За България средствата от Фонда за справедлив преход са малко под половин милиард евро, страната ни е в първата петица на държави по обем на финансирането. Към това трябва да се добавят 1,5 – 1,7 млрд. евро от оперативните програми

Анализите и оценките обаче показват, че с тези средства се покриват относително малка част от нуждите по трансформацията на бизнеса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"