fbpx

От 800 до 1000 евро рушвет за една смяна на „Калотина“, твърди прокуратурата

За една смяна митничари и гранични полицаи на ГККП „Калотина“са събирали между 800  и 1000 евро подкупи от преминаващи шофьори. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Вече са повдигнати обвинения на 20 души за взимане на подкуп след вчерашната акция на спецпрокуратурата и МВР на граничния пункт. С обвинения са се сдобили 15 митнически инспектори и  4 служители на гранична полиция. При претърсване в домовете им е иззета е голяма сума в евро, турски лири и лева, а също боеприпаси, митнически пломби и наркотични вещества.

Началникът на пункта е обвинен като ръководител на престъпната група.

Служителите били арогантни, взимали дори монети от потърпевшите, ако банкнотите не достигали за мизата.

Това разказа пред журналисти Стефан Банков от Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. „Две от високо стоящите лица в пирамидалната структура пътуват по 700 км да работят, което поражда въпросите откъде имат средства да транспорта“, добави Банков.

Групата действала от началото на 2019 г. Начело на пирамидалната структура бил началникът на митническия пункт.

Всеки митничар давал на ръка 50 евро, независимо колко подкупи е събрал. Парите отивали при началника на ГКПП дори, когато той бил на работа на други митнически пунктове.

Междувременно прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на митнически пункт „Варна-Запад“, четирима старши митнически инспектори и управител на спедиторска фирма.

Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена за подкупи.

Обвиняемите бяха задържани през януари 2017 г. При пристигането на товари, най-вече от източно-азиатски страни, като Китай и Япония, всеки от служителите следвало да мотивира търговците-вносители да упълномощават представители на конкретни спедиторски фирми да подготвят необходимите документи за освобождаване на стоките от митнически режим.

За „услугата“ началниците на смени и началникът на митническия пункт определяли цена от 50 до над 600 лева на контейнер.

След договаряне с вносителите, началниците на смени указвали на конкретни митнически инспектори приоритетното обработване на съответните документи.

Представителите на спедиторски фирми събирали предварително и предоставяли на началника на пункта определените „такси“ от 2000 до 40 000 лева месечно.

Началниците на смени, обработващи „приоритетните“ документи, получавали от 2000 до 4000 лева в началото на всеки месец.

Началникът на митническия пункт Варна-Запад получавал месечно около 30 000-40 000 лева само от обвиняемия по делото управител на спедиторска фирма.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"