fbpx

В Китай купуват по-малко автомобили

За 16-ти пореден месец са намалели продажбите на автомобили в Китай през октомври. Спад има и при пласираните електромобили, техният брой намалява вече четвърти пореден месец.

Това сочат данните на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM), съобщи агенция „Ройтерс“, цитирана от БНР.

Общите продажби в света са спаднали с 4 на сто спрямо същия месец миналата година.

През септември спадът на продажбите бе с 5,2 на сто, а през август – с 6,9 процента. Продажбите на автомобили през 2018 г. намаляха на годишна база, което бе първото свиване от 90-те години . Ситуацията се дължи на забавящия се икономически растеж и все още неясния изход от търговската война със САЩ.

Продажбите на автомобили с алтернативни енергийни източници са спаднали с 45,6 процента през октомври след намаление от 33 на сто през септември.

Продажбите на този вид коли скочиха с близо 62 процента миналата година, въпреки че общо автомобилният пазар се сви.

Автомобилите с алтернативно задвижване включват хибридите, изцяло електрическите автомобили и колите, задвижвани с водородни горивни клетки.

Китай подкрепя тези коли и въведе квоти за продажбата им за производителите. Пекин обаче намали субсидиите за автомобилите с алтернативни енергийни източници като част от общия план за намаляване на субсидиите. Така тези автомобили поскъпнаха и естествено това ограничи търсенето им.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"