fbpx

ВСС гласува за главен прокурор в четвъртък

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще се събере на заседание в четвъртък от 10.00 часа, на което ще разгледа решението на президента за избора на Иван Гешев за главен прокурор и ще проведе повторно гласуване. Това е записано в дневния ред за заседанието.

Президентът Румен Радев върна на 7 ноември т.г. избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

Според Радев изборът е от висока обществена значимост, бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високото обществено доверие и трябва да има истинско състезание между кандидати.

Държавният глава смята, че изборът засяга всеки български гражданин, заради което трябва да бъдат разсеяни всички съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

Сега са възможни два варианта – ако бъдат събрани 17 гласа в подкрепа на Иван Гешев, решението отново ще бъде изпратено на президента, който е длъжен да издаде указ. Ако гласовете са по-малко, ще започва нова процедура за избор на главен прокурор.

На 24 октомври „за“ номинацията на Гешев гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Четирима бяха против, всичките бяха от Съдийската колегия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"