fbpx

Комуникацията била виновна за проблема с винетките, твърди Аврамова

Липсата на комуникация е причинила вчерашните протести на жителите от селата край София срещу въвеждането на винетки за движение по пътищата.

Така министърът на регионалното развитие и строителството Петя Аврамова коментира проблема пред Нова телевизия.

Напрежението предизвика и гнева на премиера Борисов, който буквално изгони шефа на АПИ Георги Терзийски от заседанието на кабинета вчера.

Според Аврамова от Нови Искър е имало сигнал да не се пътува с винетки до София отпреди година. Аврамова обаче призна също, че няма подадени молби от общини в София да се пътува по определени пътища без винетки. При това положение обаче общините трябва да поемат поддръжката на съответните шосета.

Според регионалния министър напрежението ескалирало, защото били пуснати толкамерите. Аврамова заподозря и опозицията в Народното събрание, че допринесла за назряване на кризата. Вчера от БСП поискаха Аврамова да дойде в парламента и да даде разяснения по въвеждането на тол системата.

Камерите могат да бъдат включени на опции „винетка“ и „тол такса“, но и само на „тол такса“, обясни Петя Аврамова. Така няма да се налагат автоматично глоби.

Ще се направи споразумение между Столична община и АПИ за това с колко пари София да се включи в поддръжката на определени пътища.

За Северната тангента остава толтаксата за транзитен трафик.

Регионалният министър обясни, че винетка се слага за пътища извън урбанизирана територия. Въпросът обаче е какво е републикански път и какво не е – особено за общини и села в големи области, като Стара Загора. Друг въпрос е и да няма прекъсване на републиканската пътна мрежа.

Варна например е подала молба пътят до гробищата да не се таксува с винетка.

Според Аврамова може да се премести табелата на дадено населено място, за да се увеличи урбанизираната територия. Такъв случай имало в Шумен – сега единият квартал е откъснат и реално пътят до Шумен попада във винетната система.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"