fbpx

Кризата дойде, да не си затваряме очите, алармира бизнесът

„За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде“. Това заявява, цитиран от БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който за пореден път алармира за ситуацията.

По думите му за юни статистиката отчита спад на износа с 6,4%. За юни и юли има спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси, казва още Велев.

Според него има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото – да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

На въпроса дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговаря, че когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази.

Пред infostock.bg Велев коментира, че след големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места:

„Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"