fbpx

Само парламентът да променя курса на лева, предлага Борисов

Управляващите и БНБ да подготвят промени в законодателството, така че промяна на курса на лева към еврото да става само с ратификация на парламента. Това предложи министър председателят Бойко Борисов.

Тези промени трябва да се съгласуват с Европейската централна банка, каза още Борисов, цитиран от БТА.

„Когато си в Еврозоната, не можеш да бъдеш от държавите, които са на втора скорост. Всички в общия банков съюз искат да знаят какво е положението на българските банки“, допълни той.

Правилата на ЕС изключват фиксирането на валутния курс в националното законодателство, посочи вчера пред бизнесмени управителят на БНБ Димитър Радев.

Председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова внесе проект за промяна в член 29 на Валутния закон и това предизвика силен смут. Според предвиденото изменение одобряването на курса ще става по реда на европейската правна рамка.

Половината българи – против еврото, 54 % искат референдум

Проучване на „Тренд“

С европейската правна рамка има възможност да се поиска промяна на валутния курс, но на практика всички страни с устойчиви валутни курсове не са ги променяли, обясни вчера гуверньорът на БНБ и даде за пример Балтийските страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"