fbpx

Държавата внася лекарства от Китай срещу COVID-19

България ще купи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара и 30 000 опаковки Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. за общо 46 200 щатски долара от Китай.

На извънредно заседание правителството одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Въз основа на споделените от страни с опит в лечението на COVID-19 – Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести – Атланта, данни от клинични протоколи и препоръки се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на заболяването.      

Бързото разпространение на вируса в света е увеличило многократно търсенето на лекарства, за които има данни, че повлияват положително болните и потискат развитието на вируса, заяви здравният министър Ананиев.

Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със Заповед № РД-01-141 от 20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването се забрани износът на лекарства на хининова основа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"