fbpx

Започва масово тестване на населението у нас за COVID-19

Започва масово тестване на населението на България за COVID-19, обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Банско. В медицинския център от два дена се тестват всички жители на планинския град, който беше поставен под 14-дневна карантина.

И на други места вече се прави такъв тип масирано тестване, засега това са Бургас и София.

То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране.

в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19.

„Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, посочи министър Ананиев. То ще се извършва както с бързи, така и с PCR-тестове. В момента има налични 20 000 PCR-тестовете, но се очакват още количества.

Премиерът цитира информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, че към момента България има най-ниска заболеваемост от COVID-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.

747 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас до 15 април, сочат данни на Националния оперативен щаб. 39 са заразените медицински работници.

413 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже, а 334 на жени.

Починалите са 36, средната им възраст е 63,8 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"