fbpx

Започна масово затваряне на хотели по Черноморието

Последните групи курортисти по българското Черноморие, които са използвали тридневния уикенд покрай националния празник, вече напускат хотелите. Собствениците веднага започват затварянето им, за да не калкулират повече загуби това лято, съобщава TravelNews.

„Някои направиха това още на 1 септември“, казва Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Останалите ще посрещат гости до края на септември. Пазарът в момента малко се съживи и има туристи от Украйна, Беларус, Сърбия, Израел, Полша и малко от Германия, допълва Копчев. Българи се очакват до 22 септември.

Спадът това лято е от 70% до 90% на чуждите туристи. В големите комплекси като Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена доста хотели въобще не са отворили.

До края на септември ще останат да работят само около 15 хотела, казва Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Те ще посрещат предимно българи, румънци, украинци, израелци.

Някои хотели са затворили след средата на август, веднага след обявяването на Варна в червения списък за пътуванията на германците. Други са прекратили дейност на 1 септември.

По данни на Министерството на туризма от юни до края на август са пристигнали само 372 000 чуждестранни туристи по българското Черноморие.

За сравнение, през предходните години у нас почиваха над 5 млн. чужденци. През този сезон в курортите са отседнали само 1.1 млн. туристи. От тях българите са 728 000, което е ръст от около 15% спрямо миналата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"