fbpx

Нефтът губи 3 долара на барел заради коронавируса

Цените на петрола могат да загубят около 3 долара за барел заради възможния спад в търсенето на Китай в резултат на избухването на опасния коронавирус. Това прогнозираха анализаторите на Goldman Sachs, една от най-старите инвестиционни банки в света.

Смъртните случаи на пневмония, причинен от новия вирус в Китай, вече са  девет. До сряда са потвърдени 440 болни, въпреки засилените мерки в страната.

Влиянието на тежкия остър респираторен синдром върху търсенето на петрол се изчисляна на 260 000 барела на ден, казват анализаторите на Goldman Sachs. Оттам добавят, че оценката включва загубата на търсене на авиогориво от 170 000 барела на ден, съобщи Ройтерс.

Пазарите на реактивно гориво могат да понесат най-сериозните загуби, ако огнището доведе до намаляване на регионалните въздушни пътувания.

Фючърсите за суров петрол Brent сутринта намаляват с 0,50% до $ 64,26 за барел, докато за WTI – с 0,62% до $ 58,02 за барел.

Междувременно стана ясно, че китайските власти официално поканиха експерти от Световната здравна организация, здравни специалисти от административните райони на Хонконг и Макао, както и от Тайван в Ухан, където се намира огнището на заразата.

Вирусът вече се е разпространил извън Китай, има заразени в Южна Корея, Япония, САЩ и Тайланд, Сингапур, и Австралия. Китайските власти официално потвърдиха, че вирусът се предава от човек на човек




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"