fbpx

Проблемите с водата ще оскъпят тока, смята експерт

Може да се стигне до сериозно поскъпване на тока, ако проблемите с водата продължат. Това прогнозира пред БНР експертът по управление на околната среда Боян Рашев.

В момента България не е износител на електроенергия.  

Преди ден директорът на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев съобщи, че у нас се внася ток от Румъния, Турция и Сърбия, тъй като техните цени са по-ниски.

Без вода ВЕЦ-овете няма как да работят и ще трябва ТЕЦ-овете да произвеждат повече, което ще ни излиза скъпо.

Цялата енергийна система ще генерира много големи разходи и много големи загубил, обясни експертът.

Според Рашев правителството удържа да не увеличи цената на тока, но това започва да става неизбежно. При това става дума за много голямо увеличение.

Няма друго решение за Перник, освен София да подаде вода. Но това е възможно да стане, само ако се даде вода от Бели Искър, смята експертът.

Деривация Грънчар захранва язовир Белмекен, а той в момента е наполовина пълен.

Белмекен е сърцето на най-важната хидро-енергийна каскада в България, която има много голямо значение за енергийната система, допълни Рашев.

Той разказа и за пътя на боклука към България. У нас започва да се внасят отпадъци в  момента, в който Китай затваря границите си за боклук в края на 2018 година.

„Огромни количества се внасят напълно законно. В България се случват много инвестиции в рециклирането, именно защото Китай вече не е единственото място, където Европа да си рециклира боклука. България има конкурентни предимства в сравнение със Западна Европа. Германия, например рециклира голяма част от пластмасите си в България, Румъния, в Полша.

Въпросът е колко от този боклук, който идва в България, реално се рециклира, каква част се изгаря някъде и дали се изгаря по адекватен начин, така че да няма замърсяване.

Боян Рашев определи като лудост призива да се забрани целия внос на отпадъци, защото това би довело до проблеми за цялата индустрия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"