fbpx

Незаконната търговия с диви животни виновна за пандемиите

Проучване на WWF Дунавско-Карпатска програма доказва, че безпощадната експлоатацията на планетата е сред виновниците за разпространението на нови заболявания. А незаконната търговия с диви животни, които пренасят непознати болести, се конкурира по доходност с трафика на наркотици.

Докладът, озаглавен „Загубата на природа и възходът на пандемиите“, показва как начинът, по който човекът третира Земята, го поставя в непосредствен конктакт с дивата природа, улеснявайки предаването на непознати болести, включително нови щамове бактерии и вируси.

А незаконната търговия с диви животни допълнително спомага за разпространението им в глобален мащаб.

Зоонозните заболявания или тези, които се предават от животни на хора, са сред най-големите заплахи за здравето.

Според Световната здравна организация над 60 % от човешките патогени са със зоонозен произход. Те причиняват милиони смъртни случаи всяка година и водят след себе си тежки социално-икономически последици, допринасяйки значително за трайната бедност в някои региони.

Световната банка изчислява, че икономическата тежест на едва шест зоонозни заболявания възлиза на 80 млрд. долара за 12 години.

„В исторически план човекът винаги е ловувал дивеч. Днес обаче, с нарастването на населението и с развитието на търговските връзки, консумацията на дивечово месо се увеличава драстично. В обект на преследване се превръщат много редки видове, в които живеят неизследвани микроорганизми“, коментира ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Незаконната търговия с диви животни е и опасен механизъм за разпространение на патогени.

С приходи от между 7 и 23 млрд. долара годишно това е четвъртият най-доходоносен нелегален пазар в света след трафика на фалшификати, наркотици и хора.

Обезлесяването и изменението на естествените местообитания са отговорни за почти половината от нововъзникващите зоонозни заболявания.

Тропическите гори, например, са дом на милиони видове, много от които непознати на науката. Изсичането им излага хората на контакт с нови патогени посредством животинските видове, останали без убежище. Така рискът от пандемии изисква решителни обединени действия за защита на живота и здравето на хората.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"