fbpx

Солени глоби за незаконни животновъдни обекти

За отглеждане на селскостопански животни в нерегистриран обект, ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 3000 лв.

Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, ще се налага имуществена санкция от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 4000 лв, записаха депутатите.

Това реши парламентът като промени Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи БТА.

Личните стопанства за отглеждане на селскостопански животни подлежат на регистрация в областните дирекции за безопасност на храните, на чиято територия се намират.

Предвижда се облекчен и безплатен режим за регистрация на личните стопанства. Собственикът или ползвателят на обекта ще подава до директора на ОДБХ заявление по образец чрез кмета или кметския наместник, като за всяко заявление ще се издава входящ номер.

Въвежда се териториален принцип при сключване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари за изпълнение на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози.

Въвеждат се санкции за възпрепятстване на унищожаването на болни, съмнително болни или контактни животни. Глобата ще е от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лв.

Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, ще се налага имуществена санкция от 3000 до 4000 лв., а при повторно нарушение – от 4000 до 5000 лв.

Няма да се изплаща обезщетение на лица, които не са регистрирали животновъдния си обект.

Подобна ще е и санкцията за собственици, които отглеждат животни в обект, в който повторно е констатирана една и съща болест в зоните за ограничение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"