fbpx

USA санкциите срещу „Северен поток“2 ще засегнат над 120 компании

северен поток 2

Допълнителните санкции, предложени от САЩ, ще засегнат директно над 120 компании от повече от 12 европейски държави.

В трудната икономическа ситуация санкциите ще блокират около 700 милиона евро инвестиции за завършване на газопровода „Северен поток 2″, заявиха от компанията Nord Stream 2 AG, предаде ТАСС.

Тези санкции ще застрашат около 12 милиарда евро инвестиции в енергийната инфраструктура на ЕС, включително около 8 милиарда евро, вложени директно в „Северен поток-2“, както и 3 милиарда евро за развитието на газопреносната инфраструктура в Германия и 750 милиона евро в Чехия.

Тази инфраструктура е изградена, за да доставя газ от „Северен поток 2“ до пазарите в цяла Европа.

„Трябва да се отбележи, че тези санкции изглежда имат за цел да увеличат доставките на по-скъп американски втечнен природен газ за Европа чрез унищожаване на потенциален конкурент. Всъщност без газопровода“Северен поток 2 „европейските промишлени и частни потребители ще бъдат принудени да плащат милиарди повече годишно за този ключов енергиен ресурс“, заключват от компанията.

По-рано американският конгресмен Стив Уомак заяви в Twitter, че Сенатът на САЩ е включил допълнителни санкции срещу „Северен поток 2“ в бюджета за отбрана на страната.

В края на 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа Закон за бюджета за отбрана, който включва разпоредба за санкции за „Северен поток 2“, включително срещу компании, които се съгласиха да участват в този проект.

На този фон швейцарската компания Allseas, която полага тръби за Nord Stream 2, преустанови работата, а шефът на „Газпром“ Алексей Милър заяви, че тръбопроводът ще бъде завършен самостоятелно.

Проектът „Северен поток 2“ включва изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

Тръбопроводът ще заобиколи транзитните държави (Украйна, Беларус и Полша) през изключителните икономически зони и териториални води на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"