fbpx

Северен Рейн-Вестфалия с 4 инвестиции в автоиндустрията у нас

Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор на България между 16-те германски федерални провинции и е водещ инвеститор в България от немска страна.

Само за последната година са  реализирани 4 инвестиции в автомобилната промишленост, съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов  по време на среща с д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер, министър по федералните, европейските и международните въпроси на германската федерална провинция.

За периода януари – октомври 2019 г. стокообменът с Германия е малко над 7 млрд.евро, ръст от близо 3%, спрямо същия период на миналата година. Над 17% от общия стокообмен на България с Германия се формира именно от Федералната провинция.

Северен Рейн-Вестфалия е с най-многобройно население и е икономически най-развитата федерална провинция в Германия.

Най-голям е износът от България към Федералната провинция на текстилни изделия и облекла, неблагородни метали, машини, електроника.

През последната година  се реализираха инвестиционни проекти от Северен Рейн-Вестфалия в България на VOSS Automotive GmbH  – за производство на спирачни системи за автомобилната промишленост, WITTE Automotiv – за производство на заключващи системи и механизми за автомобили, Вehr-Hella Thermocontrol – компоненти за управление на климатизацията на автомобилите, Vola Plast, Kunstsoff-und Systemtechnik GmbH –производство на пластмасови части от най-висок стандарт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"