fbpx

Съдията Андон Миталов е българинът с „черен печат“ за корупция, обяви Майкъл Помпео

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е българинът, който няма да бъде допуснат на територията на Съединените американски щати заради корупция. Това стана ясно от изявление на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Неговото изявление беше публикувано на страницата на Американското посолство в София.

Преди ден посланикът на Щатите Херо Мустафа съобщи, че страната започва мерки със зъби срещу корупцията у нас.

Андон Миталов е cъдиятa, който paзpeши нa oбвинeния зa „шпиoнaж“ в пoлзa нa pycĸи opгaнизaции лидер на НД „Русофили“ Hиĸoлaй Maлинoв дa нaпycнe Бългapия oт 1 дo 5 нoeмвpи м.г., зa дa yчacтвa във фopyм нa фoнд „Pyccĸий миp“ и Meждyнapoдния cлaвянcĸи cъюз. Там лично президентът Владимир Путин му вpъчи орден „Дружба“.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдията Андон Миталов.

Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция, се казва в изявление на държавния секретар Майкъл Помпео.

В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално.

Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова, се казва още в изявлението на Помпео.

Това е първото подобно огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, завършва изявлението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"