fbpx

Нов данък върху оборота на големите компании, предлага ЕК

Нов корпоративен данък обмислят в Европейската комисия. Той ще е по-малко от 0,2% от оборота на големите компании, но може да набере около 10 млрд. евро годишно. С ресурса ще се подкрепят икономическите планове на Емропейския съюз.

За идеята разказа говорител на ЕК, цитиран от Ройтерс.

27-те държави членки ще разгледат плана на Комисията да се заемат от финансовите пазари безпрецедентните 750 млрд. евро за възстановяване на икономиките, опустошени от коронавирусната криза.

В рамките на плана са предложени няколко възможни данъка, чрез които ще се изплаща дългът.

„В зависимост от дизайна, независимо дали еднократна сума или такса, пропорционална на размера на фирмата, или част от данъка върху фирмената печалба, ще могат да бъдат събрани около 10 милиарда евро годишно, без бъде наложена прекомерна тежест върху всяка една отделна фирма“, заяви говорител на Комисията.

Комисията предлага и други възможни източници на приходи в европейския бюджет – от данък върху пластмасите до облагане на вноса на въглероден отпечатък.

В интервю за „Файненшъл таймс“ вчера еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че предлаганият от ЕК данък може да засегне 70 000 компании в Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"