fbpx

Подполковник от НСО свързан с поръчково убийство

Действащ дългогодишен служител на НСО е обвинен, че е  ръководител на организираната престъпна група, съпричастна към убийството на бизнесдамата Станка Марангозова.

Тя беше разстреляна от моторист на 11 октомври миналата година в столичния квартал Младост. Убийството става пред блока, в който тя живее.

Извършителят е стрелял през отворения прозорец на автомобила на Марангозова, докато тя е паркирала. Безжизненото й тяло е намерено от съпруга ѝ.

На следващата сутрин властите обявиха, че на местопрестъплението е била оставена бяла роза.

По-малко известен факт е, че в деня на убийството прокуратурата внася обвинения срещу двама души за рекет над Марангозова. В обвинителния акт е посочено, че чрез принуда са ѝ отнети над 860 000 лева, припомня Бивол.

Преди да бъде разстреляна, тя е счетоводител и обслужва няколко фирми. Когато през март 2009 г. проблемите ѝ започват, Станка Марангозова е финансист и се занимава с управлението на ценни книжа.

Обвиненият служител на НСО заедно с още двама души са в ареста, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде БНР.

Поръчителят на убийството е напуснал страната през март и се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол.

Имена по време на брифинга не са съобщени, но за държавния охранител с чин „подполковник“ стана ясно, че е имал отношение към охраната на масови мероприятия с участие на лица, контингент на НСО.

Експертизата на телефона е показала активна комуникация с действащи съдии, прокурори, бивши политици и министри, по думите на Милева – вероятно членуващи в обща Масонска ложа.

В дома му пък са намерени доказателства за поръчката, свързана със Станка Марангозова. Той  е получил поръчката за убийството ѝ и у него е намерена бележка с името ѝ.

Платени са 50 000 лева, която групата си e разделила. Държавният охранител е притежавал и техническо средство за подслушване.

У него са открити и номера на преписки по дела и ще се прави проверка и за престъплението „търговия с влияние“, извършено от магистрати.

Заради присъствието на офицер  в престъпната група разследването е поето от Военната прокуратура.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"