fbpx

С над 18% са паднали оборотите през март, отчете НСИ

Търговията на дребно през март е спаднала с 18,1% спрямо февруари, сочат  предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

В сравнение с март миналата година намалението на оборотите е с 14.6%.

Фиг. 1. Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ (2015 = 100).

През март т.г. е регистриран спад на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 36.7%, а при останалите нехранителни стоки – с 25.6%.

Най-голямо е намалението при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 66.5%, с компютърна и комуникационна техника – с 41.3%, и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 28.7%.

Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 1.9%.

С 1.9% е увеличен оборотът с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия.

Фиг. 2. Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец.

През март 2020 г. в сравнение със същия месец на миналата година намалява оборотът при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 37.1%) и при останалите нехранителни стоки – с 18.8%.

По-значителен е спадът при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 63.1%, с компютърна и комуникационна техника – с 40.4%, и при битова техника, мебели и други стоки за бита – с 19.8%.

Увеличение има при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 14.4%, и при поръчките по пощата, телефона или интернет – с 5%.

Оборотите с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия са се повишили с 3.4%.

Фиг. 3. Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"