fbpx

Съдът остави Красимир Живков и Атанас Бобоков в ареста

Бившият заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков и Атанас Бобоков остават в ареста, реши Апелативният специализиран съд.

Габриел Савов и Николай Миховски са другите задържани, които получават най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, съобщи БГНЕС. Айгюн Еминов беше пуснат под домашен арест.

Пред журналисти в съда Красимир Живков заяви, че не познава хората от така наречената „организирана престъпна група“.

Той уточни, че обвиняемият Васил Богданов, чийто разпит пред прокурор бе оповестен от прокуратурата в понеделник, е виждал един път на международна срещи в министерството.

„Миховски – не го познавам, лицето Айгюн Еминов за първи път го виждам тук в ареста, нямам нищо общо“, допълни бившият заместник министър.

Той познавал бизнесмена Пламен Бобоков, защото преди 4-5 години били заедно в правителствена делегация, ръководена от Лиляна Павлова, по това време министър на регионалното развитие. Но не са разговаряли и няма дори телефонния му номер.

Живков допълни, че носи заповедта си за назначение в министерството, която е с дата 12 ноември 2014 г., а обвинението е за организирана група от началото на 2014 г.

„Какъв боклук, аз съм индустриалец, аз имам заводи, аз имам 1500 човека, които храня. Средната заплата е 1700 лв. чисто на зает във всичките ни фирми“, заяви пък Атанас Бобоков.

Пред журналисти прокурор Генка Брезашка каза, че групата е действала от началото 2014 г. Бившият зам. -министър Красимир Живков бил от самото начало в групата. Стана ясно, че е разпитван действащият зам.-министър Николай Кънчев.

На 28 май прокурори и следователи извършиха претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна – София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил

Сред задържаните бяха тогавашният заместник министър на екологията Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови.

Живков е разследван, че е отказвал издаването на нотификации, с което е принуждавал производители да предават опасни отпадъци на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за преработка в страната.

От тази схема се е възползвало и дружество, което има рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори, част от бизнесимперията на братя Бобокови.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"