fbpx

Арестуваха Пламен Бобоков, прокурори и в президентството

Бизнесменът Пламен Бобоков е задържан за 24 часа по разследването за търговия с влияние.

Това съобщи пред медиите адвокатът на Бобоков. Според защитата арестът е незаконен, защото в този етап от разследването няма как да се приложи полицейска мярка.

Разследването за търговия с влияние започна по повод на „чат“ между бизнесмена и президентския секретар Пламен Узунов.

Преди седмица Бобоков бе пуснат под гаранция от 1 млн. лв. Съдът реши, че няма опасност да се укрие или извърши ново престъпление.

„Днес, за трети път в рамките на около месец, бях задържан за да не се укрия или извърша престъпление, при положение, че в хода на процесуално-следствените действия разгърнати до момента, първо Прокуратурата, а по-късно и Съдът, неведнъж констатираха и ясно декларираха, че такава опасност не съществува“, се казва в разпространена по-късно през деня декларация на Пламен Бобоков.

„През изминалия, вече повече от месец, многократно съм се явявал пред органите на съдебната система, поради което настоящето ми задържане не може да бъде обосновано от никакъв законов интерес или необходимост. Може да бъде единствено обосновано от идеята и необходимостта да замълча.

Факт е, че в България, днес преживяваме сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите. Поредицата събития касаещи мен, семейството и бизнеса ни несъмнено доказват, че Прокуратурата е не само политически, но и икономически субект. Ежедневното грубо пренебрегване, погазване и пренаписване на закони като Декрети, води до пълно изключване на принципа на Върховенството на закона.

Събитията у нас вече не могат да бъдат решени без сериозна международна правна помощ, за каквато апелирам„, се казва още в декларацията.

Тази сутрин прокурори влязоха и в президентството. Претърсванията са не само по разследването за търговия с влияние, но и по друго дело на Военната прокуратура, свързано със съветника на държавния глава Илия Милушев.

Румен Радев влезе в президентството малко преди обяд, съобщиха информационните агенции. Той остана шокиран, виждайки как спецпрокурори, служители на МВР и експерти обискират кабинетите на дваамата негови секретари.

За първи път в историята на президентството представители на обвинението са получили разрешение за обиски на толкова високо ниво в държавата. Изземват се документи и компютърни конфигурации.

Междувременно ДАНС отне допуска до класифицирана информация на Пламен Узунов и Илия Милушев. По-късно двамата бяха арестувани.

Узунов е разследван за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияни, а Милушев – за шпионаж.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"