fbpx

Волфганг Шойбле: Да не оставяме само вирусолозите да решават

Не трябва да оставяме решенията само на вирусолозите, трябва да вземем под внимание огромните икономически, социални, психологически и други рискове. Просто да изключите всичко за две години би имало ужасни последици.

Това заявява в интервю за Der Tagesspiegel председателят на Бундестага Волфганг Шойбле от Християндемократическия съюз (ХДС), цитиран от Euractiv.bg. Припомняме, Шойбле е дългогодишен финансов министър на Германия в два мандата на канцлера Меркел.

В интервюто той се застъпва за по-балансирани решения, свърани с общественото здравеопазване и икономическите и социалните последици от продължителната карантина, изразявайки опасения за претоварване на държавния капацитет.

Шойбле не се съгласява с това, че спасяването на човешки живот се поставя над всички останали рискове, твърдейки, че “този абсолютизъм не е правилен”, тъй като правото на човешкото достойнство в германската конституция “не изключва възможността да умрем”.

„Държавата трябва да осигури най-доброто възможно здравеопазване за всички. Но хората ще продължат да умират от Корона. Всички умираме. И мисля, че по-младите хора всъщност са с много по-голям риск от мен“, заявява 77-годишният политик, който от 30 години е в инвалидна количка след тежка травма при опит за покушение срещу него.

По повод одобрените от Бундестага огромни суми в подкрепа на икономиката, Шойбле коментира – с уговорката, че вече не е финансов министър и не дава съвети на своя наследник – че има широко разпространено усещане, че всеки проблем може да бъде решен с неограничени държавни средства и икономиката ще бъде рестартирана с програма за икономически стимули.

Въпреки това, държавата не може трайно да замени продажбите, изтъква Шойбле. По думите му, колкото по-дълго продължава кризата, толкова по-малко ще са възможностите за справяне с традиционните средства.

Един от уважаваните политици в ХДС отбелязва още, че не само пандемията е най-големият проблем, но и изменението на климата, загубата на биологично разнообразие, всички щети, които хората и преди всичко европейците нанасят на природата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"