fbpx

Очакваме туристически сезон от 1 юли, съобщи Николина Ангелкова

Летният сезон да започне от 1 юли – за това се готвят европейските министри, съобщи българският министър на туризма Николина Ангелкова.

Вчера тя е участвала във видеоконференция със своите колеги от ЕС.

Ангелкова е предложила създаването на Европейски компенсационен фонд при пътувания, който да гарантира ликвидността на туроператорите и правата на потребителите.

Тя допълни, че вече има уверения от всички представители на сектора у нас, че ще направят всичко възможно, за да предложат привлекателен туристически продукт на българите.

Според нея ще се предлагат промоционални туристически пакети на атрактивни цени, които ще привличат посетителите.

Едва ли бизнесът ще се стреми да направи печалбите от миналата година, а по-скоро – ще се опита да запази дейността и служители си.

„Смятам, че сега е моментът да помогнем на нашата страна като изберем България това лято за своята, макар и късна почивка, като покажем с общи усилия, какви са прекрасните места в нашата страна и я преоткрием и заедно помогнем да се възстанови, макар и с малки стъпки, но с устойчива перспектива нашият сектор“, каза още Николина Ангелкова по време на брифинг в Министерски съвет.

Според нея едва ли бързо ще се възстановят самолетните полети, така че българите трудно ще пътуват до по-далечни дестинации. Собствените плажове и тези на съседните държави изглеждат възможният вариант.

По време на изслушването си в парламента премиерът Бойко Борисов съобщи, че сутринта по време на коалиционен съвет Валери Симеонов е предложил държавата да предоставя ваучери, които да могат да се използват в българските хотели.

Обсъжда се идеята да бъдат стимулирани чартърите, но това ще зависи от отваряне на границите и от възможностите на бюджета.

Вече е направено предложение до МВнР за облекчаване на туристическите визи за гражданите на Русия и Турция.

По-рано днес ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че ще бъде пропуснат ранният сезон. Обмисля се подсигуряването на късния  летен сезон, а придвижването ще става с автомобили.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"