fbpx

Пекин обеща покупки от САЩ за още 165 млрд. долара

Китай обеща допълнително да закупи произведени стоки в САЩ на стойност 80 милиарда долара през следващите две години, както и да увеличи вноса на енергия с над 50 милиарда долара.

Това съобщи източник, информиран за съдържанието на търговската сделка между двете страни, която ще бъде подписана в сряда, съобщи Ройтерс.

Пекин ще увеличи покупките си на услуги от Щатите с около 35 милиарда долара за същия период, каза още източникът.

Увеличаването на вноса на Китай ще стане чрез значителни покупки на автомобили, авточасти, самолети, селскостопанско оборудване, медицинско оборудване и полупроводници.

Междувременно Съединените щати извадиха Китай от списъка на страни, които манипулират валутните си курсове в своя изгода, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на финансите Стивън Мнучин обяви, че страната е изваден от списъка на държавите, определяни като валутни манипулатори. Той подчерта, че Пекин е поел ангажименти да се въздържа от конкурентна девалвация като част от „първата фаза“ на търговската сделка, която ще бъде подписана на 15-и януари.

Пекин обаче остава в списък от 10 страни, които подлежат на наблюдение, заедно с Швейцария, Германия, Виетнам, Южна Корея, Ирландия, Италия, Малайзия, Сингапур и Япония.

Китайската делегация за подписването на сделката пристигна снощи във Вашингтон.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"