fbpx

Ограничава се пръскането през деня с пестициди заради пчелите

Ограничава се употребата на продукти за растителна защита през светлите часове на денонощието.

Това предвижда проект за изменение на наредбата за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне.

Становища и предложения  могат да се представят в 30-дневен срок.

Продукти за растителна защита, определени като „опасни за пчелите“, ще се прилагат само през тъмната част на денонощието с наземна техника.

Това ще става при спазване на реда за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности.

Всички инсектициди със системно действие, които не са идентифицирани като „опасни за пчелите“, ще се използват с наземна или авиационна техника от залез слънце до 2 часа след изгрев. 

Пестициди, различни от изброените, ще се прилагат от залез слънце до 10:00 часа на следващия ден с авиационна или наземна техника.

Няма да има ограничение във времето на пръскане с препарати с нисък риск и на база микроорганизми.

Измененията предвиждат забрана за третиране с препарати за дезинфекция и дезинсекция на площи с цъфтяща растителност, пасищни площи, вододайни зони.

Забранява се използване на вещества, представляващи хранителна примамка за пчелите, освен в случаите на добавяне на репеленти.

Инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните и от Областните дирекции „Земеделие“ ще бъдат на разположение за сигнали дори и през почивните дни.

Ще бъде изградена електронна платформа и чрез нея  собствениците на пчелини ще бъдат информирани за предстоящи третирания и какви мерки се предпиемат за опазване на  пчелните семейства от отравяне.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"