fbpx

Още два случая на коронавирус в България, стават шест

Два нови случая на коронавирус са регистрирани в България. Така установените в страната са вече общо шест.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след участието си чрез конферентна връзка в извънреден Европейски съвет, на който беше обсъдена ситуацията с коронавируса. Европейските лидери обсъждаха мерки за справяне с епидемията.

Двамата с положителни проби за Ковид-19 са семейство – 66-годишна жена и мъж на 77 г. Не са пътували в чужбина, но има непотвърдена информацоиоя, че техният син е работил на столичния пазар „Илиянци“. Те са настанени във вътрешното отделение на „Пирогов“. Жената е в тежко състояние и е интубирана. Установени са 89 човека, с които семейството е имало контакт.

Борисов каза още, че според най-големите институти в Европа над 60% от жителите на континента ще се заразят с коронавируса.

„Едва към днешна дата много от държавите-членки започват да прилагат граничен контрол, затварят училища, театри. Европа закъсня много с мерките“, допълни премиерът.

Само за последното денонощие в Италия, най-засегнатата европейска страна, са починали 168 души от инфекцията. Така жертвите са вече 631. От 21 февруари до днес заразата е потвърдена при 10 149 души.

От снощи в страната е обявена повсеместна карантина с драконовски ограничения. Редица авиокомпании спряха полети до и от Италия.

Авиационният бранш калкулира огромни загуби заради намаление на пътниците и отменени полети. Една от мерките, които ще предложи ЕК за подкрепа на икономиката, е именно за самолетните превозвачи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"