fbpx

Най-опасно е, ако паниката счупи икономиката, смята Борисов

Най-опасното от такава паника е да си счупим икономиката, каза премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Съвета по сигурност заради коронавируса.

Снощи у нас бяха потвърдени още двама заразени и доказаните с новия вирус случаи са вече шест. За още седем съмнителни проби ще има информация до обяд.

Здравето е най-важно, молим се на Господ да ни пази. С този оптимизъм хората преживяват и сега. Ако започнеш да мислиш, че като излезеш с колата, ще умреш, не е добре. В най-лошия сценарий прогнозите са да починат 3 милиона души в света, допълни още премиерът.

Той каза, че се очаква продължителен период на действие на предприетите мерки.

Борисов информира, че до петък се очаква общо европейско решение как ЕК ще проведе обществени поръчки, за да се доставят защитни облекла, които в момента са дефицитни във всички държави.

Вече се произвежда платът за българските защитни облекла, а пилотните бройки са в процедура по сертификация. Те ще могат да се използват до 50 пъти.

Новият коронавирус може да зарази до 58 милиона германци, или 60-70% от хората в Германия, заяви канцлерът Ангела Меркел пред вестник „Билд“.

Броят на заразените с коронавирус във Франция достигна близо 1800 души, информираха френските власти. Новите случаи за изминалото денонощие са 372. От началото на епидемията са починали 33-ма.

Турция съобщи за първи случай на коронавируса. В Гърция 90 души са с положителна проба. Там затвориха училищата за следващите две седмици.

Заразените с коронавирус в САЩ достигнаха 975, от тях 31 души са починали.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"