fbpx

Надежди за насърчителни мерки възстановиха търговията на Уолстрийт

Фондовата търговия на Уолстрийт се възстанови във вторник на фона на изкупуване на по-евтини акции и надежди за правителствени стимули, които ще понижат опасенията за пандемия и потенциална рецесия.

Трите основни индекса нараснаха с близо 5%, след като ден по-рано преживяха най-силния спад от финансовата криза през 2008 г.

Въпреки това S&P 500 и Nasdaq затвориха сесията с около 15% под рекорда на 19 февруари.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще предприеме „значителни стъпки“ за успокояване на пазарните страхове, като поиска от Конгреса пакет от фискални стимули, включително намаляване на данъците върху заплатите.

Инвеститорите също очакват Фед да намали лихвите с най-малко половин процентен пункт следващата седмица.

Пазарната несигурност, свързана с коронавируса, се усили от липсата на споразумение по време на последната среща на  ОПЕК+.

Цените на петрола се сринаха в понеделник с почти 30%, след като Саудитска Арабия понижи официалните ценови нива и обяви, че ще вдигне производството през април въпреки намаленото търсене.

Енергийният сектор се възстанови след най-големия спад в историята, като добави 5,0%.

Индустриалната средна стойност на Dow Jones нарасна с 4.89% до 25.018.16 пункта, S&P 500 – с 4.94% до 2.882.23 пункта, а Nasdaq Composite – 4.95% до 8.344.25 пункта.

Всички 11 основни S&P 500 сектора се затвориха на положителна територия, предаде Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"