fbpx

Петролният бранш недоволен от нови изисквания към данъчните складове

Предложенията за промяна на Закона за здравето, внесен от правителството в Народното събрание, не са обсъждани с бранша. Това заявява в своя декларация Българската петролна и газова асоциация.

В преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето са предвидени промени в Закона за акцизите и данъчните складове, както и в Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Тези предложения нямат нищо общо с изпълнението на противоепидемичните мерки в страната и не кореспондират по никакъв друг начин със Закона за здравето, твърдят от асоциацията.

Още повече предложенията, направени в параграфи 18,19 и 20 от преходните и заключителни разпоредби, не са обсъждани по никакъв начин с бранша.

Ако параграфите 18 и 19 не отпаднат от преходните и заключителни разпоредби и бъдат гласувани от народните представители, част от петролния бизнес ще бъде задължен да закупува и монтира нови измервателни уреди в една изключително тежка за целия бранш ситуация.

Параграф 20 пък предвижда ускорено изграждане на видеонаблюдение в данъчните складове. Камерите трябва да са поставени в най-кратки срокове – през есента на тази година. Това е още една значителна инвестиция за петролния бранш.

В момента пазарът на горива търпи огромни загуби в условията на постоянно падащи обороти и при обезценяващи се петролни продукти.

В същото време браншът е един от най-големите работодатели и данъкоплатци в страната.

Затова Българската петролна и газова асоциация призовава вносителя на законопроекта да изтегли текстовете, които целят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, както и в ЗИД на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Ако правителството смята, че изменения на изискванията към данъчните складове са наложителни, това би трябвало да стане само след широка дискусия със засегнатите оператори и при пълна прозрачност, настояват от асоциацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"