fbpx

Pfizer ще достави пробно ваксината до четири щата в САЩ

Pfizer стартира пилотна програма за доставка на експерименталната си ваксина срещу COVID-19 в четири щата на САЩ.

Американският производител на лекарства се стреми да отговори на предизвикателствата при дистрибуцията, пред които са изправени изискванията му за ултра-студено съхранение.

Ваксината на Pfizer, за която е доказано, че е повече от 90% ефективна за предотвратяване на COVID-19 въз основа на първоначалните данни, трябва да бъде съхранявана при -70 градуса по Целзий, което е значително под стандарта за ваксини от 2-8 градуса, съобщи Ройтерс.

„Надяваме се, че резултатите от този пилотен проект за доставка на ваксини ще послужат като модел за други щати и чужди правителства, тъй като те се подготвят да прилагат ефективни програми за ваксини срещу COVID-19“, заявиха от Pfizer в понеделник.

Щатите Род Айлънд, Тексас, Ню Мексико и Тенес са избрани за програмата, след като са оценени разликите в размера им, разнообразието от популации, имунизационната инфраструктура и необходимостта да достигне до хора в различни градски и селски условия.

Те няма да получат ваксинални дози по-рано от други по силата на пилотния проект, нито ще имат някакво диференцирано внимание, казаха от Pfizer.

Компанията очаква да има достатъчно данни за безопасността на ваксината от продължаващите широкомащабни изпитания в до третата седмица на ноември, преди да продължи да кандидатства за разрешение за спешна употреба (EUA).

Pfizer и неговият партньор BioNTech са сключили сделка от 1,95 милиарда долара за доставка на 100 милиона дози с правителството на САЩ, което има възможност да придобие допълнителни 500 милиона дози.

По-рано в понеделник конкорунтът Moderna заяви, че експерименталната й ваксина има 94,5% ефективна за предотвратяване на COVID-19 въз основа на междинни данни от изпитване в късен етап. Това подсили надеждите, че ваксините срещу болестта може да са готови за употреба скоро.

Както Pfizer, така и Moderna използват нова технология, наречена синтетична РНК, за да активират имунната система срещу вируса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"