fbpx

При добро планиране няма да има излишък, смята Румен Гълъбинов

Ако имаме добро планиране на бюджетните приходи и разходи, не бихме имали излишък. Всичко трябва да се балансира добре. Добро би било намерението за диференциране на ДДС за храни и лекарства. Да се помисли за подоходния данък и за въвеждане на необлагаем минимум, коментира пред БНР икономистът Румен Гълъбинов.

Очаква се към края на юли превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма от 1,7 млрд. лв. (1,5 % от прогнозния БВП), сочат предварителните данни и оценки на Министерството на финансите.

Кризата в момента е безпрецедентна, защото е комбинация от здравна криза и натрупали се икономически проблеми. Затова подходът не трябва да е само в една посока, трябва да действаме комплексно, допълни Гълъбинов.

Според него трябва да се поеме твърд ангажимент, например, че 60/40 ще работи до края на годината. По другите социално-икономически мерки може да се помисли за данъчни облекчения.

Икономистът е категоричен, че трябва стратегически план за преодоляване на последиците от кризата и за възстановяване на икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"