fbpx

Помощи само за биопроизводители със сертификат

Има промяна при подпомагане на биологичните производители, съобщиха от МЗХГ.

През 2020 г. ще се субсидират само площи, животни и пчелни семейства, които са сертифицирани за биологично производство.

До сега се подпомагаха и производители, които са в преход към биологично земеделие.

От днес стартира приемът на заявления по мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. за кампания 2020 г. Към бюджета на мярката са прехвърлени 40 млн. евро.

Подаването на заявления за подпомагане по мярката ще става при нови условия.

Могат да кандидатстват биопроизводители, които до момента не са участвали по мярката, като поемат нов ангажимент. Новозаявените площи, животни, пчелни семейства трябва да притежават биологичен статус към 31.12.2019 г. и да не са участвали в ангажимент по мярка 11 „Биологично земеделие“.

Могат да кандидатстват земеделски стопани, които са приключили 5 -годишните си ангажименти по мярката. Те ще продължат изпълнението на многогодишния си ангажимент с първоначално одобрените площи, животни, пчелни семейства или ще добавят нови биологично сертифицирани производства без да поемат нов петгодишен ангажимент.

Допускат се кандидати земеделски стопани, за които кампания 2020 г. е пета година от поетия многогодишен ангажимент.

Те имат възможност да разширят ангажиментите си с биологично сертифицирани площи, като увеличат общата одобрена площ до 20% от първоначалния размер, но с не повече от 10 ха, без да поемат нов петгодишен ангажимент за тях.

Tези нови площи да са с биологичен статус към 31.12.2019 г., както и да не са участвали в ангажимент по мярка 11 „Биологично земеделие“.

Няма ограничение в увеличаването на броя на животните и пчелните семейства, те задържително да са сертифицирани до 31.12.2019 г. Не бива да са имали ангажимент по биологичната мярка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"