fbpx

Само една препоръка остава до чакалнята на Еврозоната

Няма смекчаване на условията за членството на България в Европейския банков съюз и ЕРМ2 – т. нар. „Чакалня“ на Еврозоната до края на април.

Остава само една препоръка да бъде изпълнена до край. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в МС.

Последната стъпка е формирането на допълнителни капиталови буфери на две банки по препоръка на ЕЦБ. Една от банките вече финализира този план. Другата го е изпълнила 70 процента.

За нас тази мярка е изключително важна, за да си гарантираме финансиране, защото не знаем колко ще продължи кризата. Европа отлично знае колко сме дисциплинирани с най-нисък външен дълг, изградили сме доверие, което да ни помогне и сега, допълни премиерът.

Имаме уверението на нашите партньори, че ангажиментите са непроменени. Ако си вършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към Банковия съюз и ЕРМ2, каза Владислав Горанов.

Европейската централна банка и Европейската комисия са препотвърдили своите ангажименти, поети през лятото на 2018 година, когато България заяви воля за членство в Еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"