fbpx

Превозвачите се вдигат на национален протест на 13 януари

Превозвачите обявиха, че на 13 януари ще се вдигнат на национален протест. Всички, които осъществяват пътнически, товарни, международни и таксиметрови превози се обединяват срещу несправедливите „обхват и цени“ на тол системата. Техният протест е също и срещу нерегламентираните превози, с които държавата не е успяла да се справи.

Едно от исканията на бранша е оставката на регионалния министър Петя Аврамова, защото въпреки обсъжданията в експертния съвет към МРРБ, влизат в сила тарифи за толсистемата, които не са приемливи за бранша.

С тези цени превозвачите и потребителите ще пострадат шоково от толсистемата, твърдят превозвачите. Те ще се наложи да поискат промени в договорите с общините за превоз на пътници.

По време на протеста на 13 януари автобусите няма да возят пътници, ще спре и зареждането на търговски вериги.

„Не сме против тол системата, но сме против обхвата ѝ. Не сме съгласни с правене на политика на инат, с несъобразяване с аргументите, които се поставят в един диалог“. Това каза пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

 „Не чухме солиден аргумент, който да почива на реална база какво точно ще се случи, освен едно – че трябва да се съберат n на брой пари. Ние сме против силовото налагане на тази система. Предложихме реалистични цени на тарифата. Предложихме и след първата година от въвеждането на тол таксите да се направи анализ и ако това, което е събрано като средства, не кореспондира с това, което е трябвало да се събере, тогава плавно да се увеличават цените“, обобщи проблема Арабаджиев. Според него диалогът на превозвачите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приключил.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"