fbpx

American Airlines договори обезщетение с Boeing

boeing 737 Max

Американската авиокомпания American Airlines и строителният концерн Boeing са сключили споразумение за обезщетяване на загубите поради спирането на полетите на Boeing 737 MAX.

Допълнителна сума от 30 милиона долара ще бъде добавена към програмата за разпределение на печалбата, която ще бъде разделена между акционерите на American Airlines през март 2020 г. Подробности за споразумението не са дадени, съобщи ТАСС

По-рано беше съобщено, че разходите на американския производител Boeing поради кризата, свързана с модела на самолета 737 MAX, могат да достигнат 15 милиарда долара през първата половина на 2020 г.

Експлоатацията на Boeing 737 MAX беше спряна след две катастрофи.

Ръководството на компанията призна, че и в двата случая на борда на самолета, преди да са се разбили, е имало неизправност в системата за подобряване на маневреността.

След това много страни, включително Русия, Съединените щати и Европейския съюз, поради съображения за безопасност, спряха експлоатацията на самолети от тази серия.

Наскоро Boeing взе решение през януари 2020 г. да прекрати временно своя 737 MAX. От компанията заявиха, че не планират да уволняват служители.

На 23 декември бе обявена оставката на изпълнителния директор на Boeing Денис Меленберг. Дейвид Калхун, председател на борда, е назначен за нов изпълнителен директор и ще встъпи в длъжност на 13 януари 2020 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"