fbpx

Депутатите гледат спешно проектозакон срещу изгаряне на отпадъци

В последните дни преди Коледните празници депутатите може да разгледат Законопроекта срещу горенето на отпадъци.

Това съобщи пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя обясни, че правилникът на НС допуска такава възможност. Според нея заради мръсния въздух в градовете трябва да се вземе отношение в тази посока.

По-рано пресцентърът на ГЕРБ съобщи, че представители на парламентарната група на управляващата партия ще внесат в деловодството на Народното събрание предложение за промени в Наказателния кодекс, свързани с нерегламентираното изгаряне на отпадъци.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че група народни представители от ГЕРБ ще внесат искане за закон, според който ще има драконовски санкции при горене на отпадъците. Ще бъде предвиден дори закон за тежки нарушители.

В последното денонощие на територията на Столична община въздухът е особено замърсен. Има превишение на нормата с фини прахови частици от 50 микрограма на кубичен метър при 5 от шестте измервателни станции в София. Най-високи стойности са отчетени в квартал „Младост“.

 Замърсяване не се отчита единствено на станция „Копитото“ на Витоша.

Основни замърсители на въздуха са моторните превозни средства, отоплението на дърва и въглища, особено опасно е изгарянето на боклуци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"