fbpx

ЕК ще започне нова наказателна процедура срещу България заради въздуха

Нова наказателна процедура срещу България ще започне Европейската комисия, защото възпрепятства граждани и екологични организации да защитят в съдa правото си на чист въздух.

Причината е сигнал  до ЕК на сдружението „За Земята“ в сътрудничество с организацията за екологично право ClientEarth , че българският съд системно отказва да разглежда дела за чистотата на въздуха.

България не признава правото на граждани и екологични организации да обжалват общинските програми за качество на атмосферния въздух и така нарушава европейското законодателство, съобщиха от организацията.

 „Този проблем е ясен от няколко години, но България явно реагира само след започване на наказателни процедури, а не от грижа за здравето на хората. Надяваме се властите бързо да предприемат необходимите законодателни промени и ние сме насреща да окажем съдействие.“ коментира Ивайло Хлебаров от „За Земята“.

Невъзможността за обжалване на програмите беше отбелязана от сдружението в становище по законопроекта за изменение на Закон за чистота на атмосферния въздух през 2018 г. и беше илюстрирана със съдебни решения по въпроса, водени от граждани и организацията срещу текущите програми на София и Пловдив.

От „За Земята“ поискаха законът да предвиди възможност за обжалване от заинтересованите страни, но от МОСВ лаконично отговориха, че „програмата е общ административен акт и не създава определени задължения към гражданите, и няма пречка да бъде обжалвана по реда на АПК“.

Българският парламент също не подкрепи това предложение при гласуването на закона в края на 2018 г. Така не приведе в синхрон с европейското право законодателството ни и се стигна до нова наказателна процедура срещу България.

България е сред страните с най-мръсен въздух в ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"