fbpx

Прокуратурата иска незабавна проверка на скандалния строеж на „Алепу“

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на строежа „Алепу вилидж“ в община Созопол, между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж“.

Преписката е образувана на базата на информация в медиите, както и на съвместната работа с Окръжна прокуратура – Бургас. До момента е установено, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище.

Проверката е от компетентността на ДНСК и следва да се установи на място и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и на други нормативни актове, свързани със строителство в защитени зони, съощиха от държавното обвинение.

С просто око е видимо, че на плажа „Алепу“ има хотел, коментира преди ден вицепремиерът Томислав Дончев, въпреки че според заключението на районната строителна инспекция строежът представлява подпорна стена.

„Сигурен съм, че брегът има нужда от укрепване, но как се комбинира подпорна стена и хотелско съоръжение е сложен въпрос“, коментира Дончев.

Строежът на плаж „Алепу“ е гавра със закона, заяви пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на УС на Камарата на геодезистите в България.

Той допълни, че това е една нормална сграда с оставени фусове, които да продължат строителството на следващото ниво, може би и с пристрояване напред към плажа. Но по документи е подпорно съоръжение.

Йоан Каратерзиян от 25 години се занимава с геодезия, кадастър и устройствено планиране, но не е виждал друго подобно брегоукрепване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"