fbpx

Промяната в Беларус трябва да идва от гражданите, смята Борисов

България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Държавните и правителствени ръководители на ЕС обсъдиха събитията в Беларус след президентските избори, които според тях не са проведени по свободен и честен начин.

Борисов напомни, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус е именно в помощ на гражданското общество и за развитие демократични структури.

Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи.

Той подкрепи предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС. Въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период, каза още Борисов.

Нови европейски санкции срещу отделни лица в Беларус, отговорни за изборни измами и насилие срещу демонстранти, подкрепа за мирното предаване на властта и солидарност за народа на Беларус сам да определи бъдещето на страната си. За това се договориха европейските лидери на извънредна среща на върха, посветена на кризата в Беларус, съобщи БНР.

Европейският съюз пренасочва 53 милиона евро от средствата за властите в Беларус в помощ на гражданското общество. От тази сума 2 милиона евро ще получат жертвите на насилието, 1 милион евро получават граждански организации и независими медии и 2 милиона евро са за борба с коронавируса.

Това съобщиха на брифинг след извънредния съвет председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"