fbpx

До 4 март работодатели искат финансова помощ за наемане на безработни

Работодатели могат да получат финансова подкрепа при наемане на безработни. Условието е до 4-ти март да подадат документи в бюрата по труда в страната.

Параметрите на финансиране са определени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г.

Предоставят се средства за заплати и осигурителни вноски за наети безработни, които са били в бюрото по труда повече от 6 месеца, на възраст до 24 години или над 50 години, с основно и по-ниско образование, безработни майки с деца до 5 години.

Насърчителните мерки предлагат варианти за работа на пълно или непълно работно време. Периода на субсидиране е различен и варира от 3 до 12 месеца.

Съветите за сътрудничество към бюрата по труда ще оценят до 9.03.2020 г. подадените заявки и ще одобрят работните места, които могат да се субсидират в рамките на свободния финансов ресурс.

Работодателите могат да кандидатстват и за други преференции. Чрез тях може да се финансира с държавни средства както заетост на определени групи безработни, така и професионално обучение на безработни и обучение на заети лица в микропредприятия, малки и средни фирми.

Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните за стимулиране на тяхната мобилност или предприемачество.

Безработните могат да кандидатстват и да получат финансова подкрепа за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им.

Стартирането на собствена стопанска дейност може да бъде подпомогнато на базата на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица.

Възможно е  предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес като микропредприятие, която тази година вече е до 4000 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"